În timpul unor lucrări de renovare, o familie din oraşul Carmona din regiunea Andaluzia, Spania, a descoperit o cameră funerară romană care a fost construită între secolul I înaintea erei noastre şi secolul I al erei noastre, notează The History Blog.
În camera funerară descoperită în timpul lucrărilor de renovare se află opt nişe în pereţi, dintre acestea şase fiind ocupate cu urne funerare. Arheologii care au anlizat aceste urne au ajuns la concluzia că acestea sunt realizate din trei materiale: două tipuri de clacar şi sticlă. În cazul urnelor din sticlă, oameni de ştiinţă au observat că acestea erau protejate în vase din plumb.
Pe suprafaţa urnelor funerare au fost identificate o serie de inscripţii, despre care arheologii cred că sunt numele persoanelor ale căror rămăşiţe au fost depozitate în respectivele urne. În aceleaşi camere au fost descoperite şi o serie de obiecte de uz domestic, precum recipiente cu unguente sau parfumuri despre care se presupune că ar reprezenta ofrande aduse decedaţilor.
În ceea ce priveşte camera în sine, arheologii explică faptul că aceasta se află într-o condiţie excelentă, pereţii fiind acoperiţi cu linii roşii care se intersectează. Juan Manuel Roman, un arheolog care se ocupă de studierea camerei, funerare explică: „Au trecut mai bine de 35 de ani de la ultima descoperire a unui mormânt într-o stare de conservare atât de bună. El a mai declarat că secolele în care a fost sigilată nu au afectat deloc structura acesteia sau integritatea obictelor din interiorul acesteia.
Aheologii care au fost chemaţi pentru a studia camera au declarat că obiectele din interiorul acesteia vor fi colectate, recondiţionate şi, în viitor, plasate în colecţia unui muzeu arheologic.
José Avilés, propietarul casei, a declarat presei locale că a rămas uimirea făcută în curtea sa şi că nu şi-a imaginat că iniţiativa extinderii locuinţei sale va conduce la o astfel de descoperire. El a mai adăugat că vrea să lase camera funerară deschisă, pentru a fi protejată şi studiată şi chiar, dacă va fi posibil, să o încorporeze în locuinţa sa.
Citeşte şi:
8 MARI motive ale prăbuşirii Romei
Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor
Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I
Saturnalia, celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile